Hunedoara

Ecobio silvoita sau mierea prunelor, un produs traditional 100 natural

Ecobio silvoita sau mierea prunelor, un produs traditional 100 natural

Mierea prunelor sau silvoita este un produs 100% natural, fara conservanti, sau zahar adaugat, fiind obtinut doar din prune. Ca sa iasa un produs de o buna calitate se folosesc prune dintr-un singur soi, coapte bine, deci este foarte importanta materia prima folosita. Se lucreaza o zi si o noapte timp de aproximativ 20 ore si secretul consta in mestecarea permanenta a compozitiei pentru a nu se prinde.  Pentru acest lucru este nevoie de un melc din lemn in interiorul caldarii, care sa aiba un ax de rotatie permanent.

silvoita

Mierea prunelor este un preparat specific zonei Ardealului, care se regaseste atat in gospodariile maghiarilor cat si a romanilor . Numele de silvoita provine din limba maghiara(szilva-prune si iz-dulceata). Acest lucru se datoreaza faptului ca in Ardeal convietuiesc atat romani cat si maghiari. In zonele doar cu romani acest produs se numeste mierea prunelor , insa reteta folosita este un produs 100% romanesc din reteta autohtona. Silvoita este de culoare neagra cu un gust acrisor racoritor. Este extrem de sanatoasa datorita faptului ca nu este folosit in prepararea acesteia zahar, care dupa cum stim este daunator in cantitati mari.  La tara se foloseste in tratarea constipatiilor si a colicilor copiilor, drept medicament. Nu mucegaieste si nu se strica, pastrandu-se ani la randul.

Din pacate nu se gaseste inca in magazine, desi are un efect terapeutic. Un produs similar este magiunul de prune pe care il vedem la supermarket. Se poate achizitiona insa de la gospodinele care o prepara in fiecare toamna, sau de la targurile bio. Silvoita este apreciata si in afara tarii, fiind dusa la diferite targuri internationale. Strainii s-au aratat incantati de proprietatile terapeutice ale acesteia cat si de gustul sau desavarsit. Este un produs 100% natural care merita promovat atat in tara cat si inafara acesteia.

No Comments

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *