Ceaiul de oolong, caruia i se mai spune si Wulong, este gasit, de obicei, in China, unde oolong inseamna “dragonul negru” si India, fiind impartit in diferite categorii in functie de procentajul de fermentatie al acestuia. In ciuda faptului ca se aseamana atat cu ceaiul verde cat si cu cel negru, ceaiurile de oolong se fac mult mai placute pentru consumatori datorita faptului ca sunt mult mai dulci si mai parfumate. Se remarca, totodata, si prin modul lor deosebit de prelucrare, elementul principal fiind agitarea frunzelor in cosuri.
Ceaiul de oolong, spre deosebire de celelalte, are la baza si o legenda chinezeasca potrivit careia Wu Liang, cu o zi dupa recoltarea ceaiului verde, a fost distras de catre o caprioara uitand astfel de frunzele de ceai, acestea intrand deja in fermentatie, astfel acesta descoperind ceaiul oolong.
Tratarea afectiunilor cu ajutorul ceaiului
Pe langa rezultatele sale benefice privind mentinerea tineretii pielii, ceaiul de oolong este foarte des intalnit ca recomandare pentru curele de slabire, acesta fiind un adevarat ajutor in lupta cu obezitatea, acest fapt datorandu-se ingredientului ce poarta numele de polifenol. Aceasta substanta regasita in planta de oolong ajuta la grabirea metabolismului si dizolvarea grasimii existente in corp. Astfel, consumul unei cani de ceai dupa masa poate duce la pierderea kilogramelor in plus. Avand doar 4 calorii, acest ceai este indicat tuturor persoanelor fiind, de asemenea, un inlocuitor al cafelei, acesta avand un plus de beneficii atat timp cat se bea simplu, fara a se adauga nimic in el. Spre deosebire de ceaiul negru sau verde care nu este recomandat copiilor, acesta poate aduce beneficii in cresterea si dezvoltarea armoniasa a acestora. Un rol important il are in eliminarea bacteriilor daunatoare din cavitatea bucala avand, de asemenea, pe langa polifenol si o cantitate ridicata de vitamina C. Astfel, consumul unei cani pe zi poate preveni sau chiar reduce cariile, iar clatirea cavitatii bucale cu acest ceai ajuta la improspatarea acesteia.
Consumul ceaiului de oolong poate ajuta la prevenirea anumitor boli precum cancerul, luptand si impotriva colesterolului si a depunerii cheagurilor de sange datorita continutului sau foarte ridicat de antioxidanti dar si minerale contribuind totodata si la cresterea imunitatii. Avand un continut de pana la 40% polifenoli, acesta poate aduce organismului nostru necesarul zilnic de aproximativ 400 mg polifenoli prin consumarea a 4 cani de ceai zilnic. Pe langa beneficiile asupra sanatatii, ceaiul de oolong este o metoda buna de improspatare a camerei si totodata un bun dezinfectant.
Prelucrarea frunzelor de ceai
Pentru obtinerea ceaiului de oolong, frunzele acestei plante sunt supuse in procesul lor de transformare la mai multe etape precum culegerea acestora dimineata, in urma unei zile senine, urmand apoi uscarea partiala a acestora la soare si frecarea sau agitarea frunzelor intr-un cos. Ceaiul de oolong este cu mult diferit fata de alte tipuri de ceai precum cel alb sau verde datorita periodei in care frunzele sunt recoltate, sortimentul ce poarta numele de “oolong de primavara” este cules, de obicei, in lunile aprilie sau chiar mai.
Modalitatea corecta de preparare a deliciosului ceai de oolong pentru a-i pastra proprietatile si pentru a evita gustul amarui, este infuzarea timp de aproximativ 3-5 minute, apa avand temperatura de 80 de grade Celsius.
No Comments