Sănătate

De ce sunt Bacteriile Probiotice Periculoase?

De ce sunt Bacteriile Probiotice Periculoase?

Probioticele de astăzi sunt anunțate în mod activ la televiziune și în mass-media ca mijloc de eliminare a disbiozelor asociate cu antibioticele, efectele alimentației proaste și a stresului. Cu toate acestea, bacteriile vii, dacă intră în intestin și sunt necunoscute corpului, pot deveni potențial periculoase din partea celor utile. Traiul lor în lumenul intestinal, interacțiunea cu propria floră benefică și oportunistă pot provoca schimbări în metabolism. În plus, potrivit cercetătorilor, utilizarea probioticelor poate duce la apariția unei varietăți de simptome, care includ afectarea funcției cerebrale și balonarea, care este asociată cu o creștere a numărului de bacterii din intestinul subțire și a activității acestora. Să examinăm acest moment mai detaliat.

Efectul probioticelor asupra funcției cerebrale

Probioticele pot provoca edeme abdominale severe și pot afecta negativ funcția creierului. Cercetătorii de la Universitatea Augusta din Georgia (SUA) au ajuns la această concluzie dintr-un sondaj de 30 de persoane cu simptome neplăcute din cavitatea abdominală, cum ar fi formarea excesivă de gaz, balonarea și distensia buclei intestinului, cauzând durere. Dintre acești oameni, 22 de pacienți au raportat, de asemenea, simptome de „ceață în cap”, care este o tulburare mentală temporară și se manifestă ca confuzie, dificultate de concentrare și memorie. Toate cele 22 de persoane au luat probiotice din mai multe branduri renumite. Unii subiecți au raportat că episoadele lor de „ceață în cap”, care ar putea dura câteva ore după masă, au fost atât de pronunțate încât trebuiau să renunțe temporar la muncă și să meargă la spital. Deși toți pacienții aveau aceleași simptome din cavitatea abdominală, acei participanți la proiect care aveau probleme cu activitatea creierului aveau probabil alte afecțiuni. Acest lucru este reprezentat de acumularea de bacterii în intestinul subțire și un nivel mai ridicat de acid D-lactic în sânge. În unele cazuri, nivelul acidului este de două până la trei ori mai mare decât cel normal.

Schimbări metabolice care cauzează simptome

Diferite tipuri din bacteria Lactobacillus, una dintre cele mai frecvent utilizate în compoziția probioticelor, produce acidul D-lactic, care afectează metabolismul, fiind absorbit activ în intestin. Bacteriile produc acid când digeră zahărul din alimente, care trece prin intestine.

După ce metabolizarea a fost normalizată, la pacienții expuși excesului de acid lactic, creierul a încetat să sufere. De asemenea, majoritatea subiecților au redus semnificativ severitatea simptomelor din zona abdominală. Dar pentru a suprima activitatea bacteriilor, tratamentul cu antibiotice a fost necesar și utilizarea probioticelor a fost oprită. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Gastroenterologie clinică și translațională. „Ceea ce știm acum”, explică autorul studiului, Dr. Satish SK Rao, director al Centrului de Cercetare Digestivă Clinică la Colegiul Medical din Georgia, la Universitatea din Augusta, „este că bacteriile probiotice au capacitatea unică de a distruge zahărul și produce acid D-lactic. El presupune că creierul este instabil, iar alte simptome se formează datorită colonizării intestinului subțire, cu prea multe bacterii care produc acid D-lactic.

Microbii intestinali: disbacterioza și sănătatea

Pe măsură ce instrumentele de cercetare se îmbunătățesc, oamenii de știință descoperă din ce în ce mai multe dovezi ale rolului disbiozei (modificări ale numărului și activității microbilor) în intestinul uman în ceea ce privește sănătatea și bolile. Corpul uman este “casa” pentru ecosistem complex de aproximativ 300-500 de specii de bacterii, cu o cantitate totală de aproximativ 2 kg. Aceste colonii microbiologice trăiesc în parteneriat cu oamenii. Ei interacționează cu sistemul imunitar al gazdei, ajută digerarea alimentelor și sunt implicați în reglarea metabolismului. În schimb, persoana îi protejează de germenii inamici, oferă adăpost și nutrienți.

Bacteriile din intestine: norma și patologia

Intestinul uman este steril la naștere și în curând începe să acumuleze microbi din diferite surse. Există o disbacterioză fiziologică, în timp ce bacteriile nu formează colonii și nu se instalează în pace în locurile lor. Diversitatea și compoziția coloniilor microbiene depind de mulți factori, cum ar fi tipul nașterii, condițiile sanitare, metoda de hrănire, contactele fizice și utilizarea antibioticelor.

Datorită promovării active a alimentelor prin intestine, în combinație cu efectul acidului gastric, al bilei și al altor sucuri digestive cu efect antibiotic, stomacul și părțile înconjurătoare ale intestinului subțire la persoanele sănătoase sunt practic lipsite de bacterii. În schimb, colonul conține numeroase colonii de bacterii, iar compoziția lor este foarte diferită. Încălcarea acestor relații este numită disbacterioză, dar adesea este tranzitorie datorită influențelor și bolilor externe.

Bacteriile „extra”: provocarea balonării, disconfortului și nu numai

Oamenii de știință cer ca persoanele umane să se apere de utilizarea excesivă a probioticelor. Timp de mulți ani, pacienții au auzit că anumite cantități de microorganisme în compoziția probioticelor pot ajuta sănătatea umană datorită efectelor lor asupra intestinelor. În prezent, este o practică obișnuită de a utiliza probioticele pentru ameliorarea bolilor gastrointestinale cu balonare, constipație sau diaree și dureri abdominale. Medicii care tratează pacienții le recomandă de multe ori. Cele mai frecvente probiotice sunt speciile Lactobacillus și Bifidobacterium. În Statele Unite, probioticele sunt clasificate ca suplimente alimentare, iar producția lor nu este supusă acelorași reguli pentru controlul alimentelor și drogurilor (FDA), ca și în cazul medicamentelor.

Există multe probiotice comerciale disponibile pentru orice pacient fără prescripție medicală. Ele vin sub diferite forme, cum ar fi tablete liofilizate, plicuri care pot fi amestecate cu băuturi și iaurt. În timp ce unii producători de probiotice au testat unele dintre produsele lor în timpul studiilor clinice, au existat puține cercetări sau nu s-au făcut cercetări despre cât de mult microbii au exercitat unul asupra celuilalt. Există anumite situații în care medicamentele probiotice provoacă probleme – balonare, dureri abdominale. Persoanele care iau opiacee și medicamente pentru a reduce secreția de acid prin stomac se confruntă adesea cu probleme similare.

Ce concluzii se obțin?

Dr. Rao și colegii săi recunosc că probioticele pot aduce beneficii unor persoane în anumite situații, de exemplu, ele ajută la restabilirea bacteriilor intestinale după administrarea de antibiotice. Cu toate acestea, ei avertizează că utilizarea lor este excesivă.

Echipa a efectuat teste metabolice în care participanții au consumat carbohidrați și probiotice. Ei au arătat efectul acestora asupra nivelurilor de glucoză, insulină, acid D-lactic și acid L-lactic, care se produce atunci când mușchii ard glucoză pentru energie. Cele mai grave simptome la 30 de pacienți au fost observate sub formă de distensie abdominală, durere abdominală. Cercetătorii au descoperit că un grup cu probleme cerebrale are probabil o stare numită sindrom de contaminare microbiană în exces, în care există mult mai multe bacterii în intestinul subțire decât în ​​cazul persoanelor sănătoase. Ei au descoperit că trei sferturi din grupul cu tulburări cerebrale au avut un nivel mai ridicat de acid D-lactic în sânge, comparativ cu un sfert din grupul fără simptome cerebrale.

No Comments

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *